فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 56، بهار 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/03/18
  • تعداد عناوین: 5
|
  • دکتر ناصر میرسپاسی، غلامعباس شکاری صفحات 1-14
    این تحقیق در پی پاسخگویی به چگونگی رابطه بین فرهنگ سازمانی و اثربخشی سبک رهبری در سازمان هاست . یکی از سوال های ابتدایی این تحقیق بوده است که آیا مدل های غربی از قابلیت تبیین بالایی برای تعیین رابطه بین دو متغییر مذکور برخوردار هستند یا خیر؟و در صورتی که پاسخ منفی است ، چه مدلی می تواند بیانگر این رابطه باشد؟ گزارش ها و آمارها از عملکرد دستگاه های دولتی نشان می دهند که سازمان های دولتی از کارآمدی بالایی برخودار نیستند . شکایات مردم از دستگاه های دولتی هم به موازات افزایش سطح توقع آنان از دولتمردان روز به روز بیشتر می شود . موضوع تخلف های اقتصادی ، کم کاری، مسئولیت گریزی و نارسایی های دیگر نظام اداری و اطلاعات حاصل از مطالعات مربوط به فرهنگ عمومی کشور، محققین را بر آن داشت تا مولفه های فرهنگ سازمانی کنونی و سبک های معمول رهبری را مورد ارزشیابی قرار دهند.
    بررسی های انجام شده در میان چهل و هشت اداره کل و سازمان دولتی در استان خراسان ، بیانگر وجود رابطه معنی دار بین چهارفرهنگ سازمانی و سبک رهبری بود. اما این رابطه ، قوی و قابل تبیین نبود. بنابراین از طریق روش دلفای ، مولفه های جدید برای فرهنگ بومی ارزیابی و معرفی گردید که در مجموع ، فرهنگ سیاسی نام گرفت. از طرف دیگر در بررسی سبک رهبری مدیران دستگاه های دولتی نیز مولفه های جدیدی ارزیابی شد که سبک استتار نام گرفت . پیامد استفاده از این سبک در فرهنگ سیاسی نیز پیامد بقا نامیده شد. فرهنگ سیاسی مجموعه ای از نمادها ، عقاید، تجربیات و نگرش ها در یک نظام ارزشی است که در اینجا مشتمل بر عناصر استفاده ابزاری از ارزش ها ابهام گرایی ، گرایش به اهداف کوتاه مدت و وجود جو تفسیر به رای است . سبک استتار نیز به مجموعه اعمالی گفته می شود که مدیران با هدف تحقق منافع فردی و گروهی خود در سازمان انجام می دهند ،که در اینجا مشتمل بر مولفه هایی همچون پیگیری روند معادلات قدرت ، بده بستان سیاسی ،جلب رضایت صاحبان قدرت ، معتمد گرایی و ارئه تحلیل های غیر علمی از مسائل می باشد.
    فرضیه اصلی محقق در این تحقیق این است که بین هدف بقای سازمانی و سبک رهبری استتار به شرط وجود فرهنگ سیاسی رابطه وجود دارد. به عبارتی در فرهنگی که سیاست بازی به شدت شایع است ، مدیران برای بقا به سبک رهبری استتار متوسل مس شوند و این سبک برای آنان اثربخش است ، زیرا به تحقق هدف بقای برای آنان می انجامد.
    در مقایسه با پیامدهای چهارگانه مدل دیانافیزی ، پیامد بقا به ما میگوید که در سازمان های به شدت سیاسی ، اولویت سازمانی بهره وری کارایی ، همکاری یا نوآوری نیست ، بلکه انجام فعالیت هایی است که موجبات تامین منافع و مصالح مدیران و بقای سازمان را فراهم آورد . نظر سنجی های انجام شده نشان می دهد که در سازمان های دولتی ، اولویت با انجام فعالیت هایی است که وضع موجود را به مخاطره نیندازد ، موجبات اعتراض مردمی و تنش اجتماعی و نارضایتی ارباب رجوع را فراهم نکند و به همین دلیل مفاهیمی چون تحول اداری نیز در همین راستا برنامه ریزی می شوند. به عبارت دیگر هدف اصلی سازمان ، بقای آن است و اهداف دیگر در مرتبه بعدی اهمیت قرار می گیرند. با وجودی که بقا برای مدیرانی که سبک استتار را در فرهنگ سیاسی انتخاب می کنند ، اثربخش است ، مطالعات نشان می دهند که تاکید بیش از حد بر استراتژی بقای سازمانی و انطباق مستمر با محیط ، مرگ سازمان را به دنبال خواهد داشت . به عبارت دیگر، رویکرد بقا شاید در یک دوره زمانی بتواند اهداف نظام اداری در زمینه حفظ وضع موجود را برآورده سازد ، اما واقعیت این است که در بلند مدت ، ناکارآمدی نظام اداری ، پیامدهایی از قبیل تنش های اجتماعی و سیاسی را به دنبال خواهد داشت که می تواند ساختار نظام حکومتی را با تهدیدات و مخاطره های عمیق مواجه نماید .
    کلیدواژگان: فرهنگ قدرت، فرهنگ نقش، فرهنگ حمایت، فرهنگ توفیق مدار، فرهنگ سیاسی، سبک سنتی، سبک منابع انسانی، سبک ارتباطی، سبک شبکه ای، سبک استتار (پوششی )، بهره وری، کارایی، همکاری، نوآوری بقا
  • مینا جمشیدی صفحات 19-40
    تعیین حجم کاری اعضای هیات علمی به عنوان ابزاری برای برآورد واقعی حجم کاری استاندارد با استفاده از شاخص های علمی می باشد . هدف غایی این تحقیق ، ارائه مدل برای سامان بخشی به فعالیت های اعضای هیات علمی باتوجه به رسالت و وظایف آنان می باشد که تاکنون نسبت به آن توجه کافی به عمل نیامده است .حدود و ثغور تعیین حخم کاری در این سند شامل مولفه های کلان می باشد و به جزئیاتی همچون تعیین ساعات و هزینه ها نمی پردازد و این امر، مستلزم تدوین آیین نامه هایی و با توجه به مولفه های مکتسبه پس از کسب روایی و اعتبار می باشد. در این تحقیق وظایف هیات علمی در قالب 7 مولفه و 139 شاخص تعیین گردیده است . نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان می دهد که از 7 مولفه تدریس و آموزش ، غنی سازی شغلی ، پژوهش ، مشاوره و خدمات علمی داخل و خارج دانشگاه و پاسخگویی به انتظارات جامعه ، فعالیت مدیریتی و اداری ، رشد حرفه ای و شخصی ، نوآوری و آینده پژوهی تنها یک مولفه حاصل گرید که سهم هر مولفه در ایجاد مولفه جدید به شرحی که می آید طبقه بندی گردید: مشاوره و خدمات داخل و خارج دانشگاه و پاسخگویی به انتظارات جامعه (356/0)، فعالیت مدیریتی اجرایی اداری (733/0)، رشد حرفه ای و شخصی (759/0)، غنی سازی شغلی (760/0)، تدریس و آموزش (820/0) و نوآوری و آینده پژوهی (844/0). براساس نتایج آزمون فریدمن ، رتبه میانگین هر مولفه به شرح زیر در اولویت قرار گرفت : نوآوری و آینده پژوهی (1/5) از (7) در مقیاس هفت درجه ای لیکرت ، تدریس و آموزش (8/4)، غنی سازی شغلی (34/4)، رشد حرفه ای و شخصی (15/4)، پژوهش (43/3) ، فعالیت مدیریتی ، اجرایی و اداری (22/3) و مشاوره و خدمات علمی داخل و خارج دانشگاه وپاسخگویی به انتظارات جامعه (96/2). در این تحقیق ، اهمیت و اولویت شاخص ها و مولفه های حجم کاری تعیین شد. اعضای هیات علمی ، به فعالیت نوآوری و آینده پژوهی ، بیشترین اهمیت و به فعالیت مشاوره و خدمات علمی داخل و خارج دانشگاه و پاسخگویی به انتظارات جامعه ، کمترین اهمیت را می دهند.
    مدل پیشنهادی حاصل از نتایج تحقیق ، یک مدل تعاملی مبتنی بر حجم کاری اعضای هیات علمی می باشد که درآن ، حجم کاری اعضای هیات علمی تبیین و شفاف گردیده است .این مدل به عنوان ایجاد تحولی نو در آموزش عالی است که در صورت به کارگیری ، نتایج مثبتی در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: حجم کاری، اعضای هیات علمی، آموزش عالی، مدل
  • رضا شباهنگ صفحات 41-51
    جهانی شدن اقتصاد و تغییرات شگرفی در دهه 1990 میلادی در بازارهای جهانی به وقوع پیوست ، موجب شد که نقش حسابداری مدیریت در فرایند مدیریت استراتژیک ، اهمیت روزافزونی یابد. به نحوی که با مفاهیم و تکنیک های آن می توان قدرت رقابت واحدهای صنعتی را در این بازارها افزایش داد .
    در این مقاله ضمن یادآوری وظایف اصلی حسابداری مدیریت ، ابتدا ارتباط این وظیفه با اقتصاد مدیریت و جایگاه آن در فرایند مدیریت استراتژیک تشریح می شود و سپس مفاهیمی که طی یک یا دو دهه گذشته در جهان مطرح بوده و زمینه لازم را برای ایفای نقش کارآمد و اثربخش حسابداری مدیریت فراهم کرده اند ، مورد بحث قرار میگیرند. عناوین مفاهیم مطروحه به شرح زیرند :هزینه یابی بر مبنای فعالیت
    مدیریت بر مبنای فعالیت
    بودجه بندی بر مبنای فعالیت
    فرایند تولید به موقع
    مدیریت کیفیت جامع
    تئوری محدودیت ها
    تعیین ملاک ها و معیارها
    سیستم جامع سنجش عملکرد
    فرایند طراحی مجدد به منظور بهبود عملکرد
    Activity Based Costing(ABC)
    Activity Based Management(ABM)
    Activity Based Budgeting (ABB)
    Just In Time Production (JIT)
    Total Quality Management (TQM)
    Theory Of Constraints (TOC)
    Benchmarking
    The Balanced Scorecard (TBS)
    Reengineering
    در ادامه ،به کارگیری مفاهیم ، مولفه ها ، رویکردها و تکنیک های مشروح در راستای دستیابی به اهداف استراتژیک سازمان از طریق برنامه ریزی و کنترل به ویژه اجرای سیستم جامع سنجش عملکرد و همچنین افزایش توان رقابت در بازارهای جهانی تشریح می شود.
  • عبدالحمید ابراهیمی، مهدی زری باف صفحات 53-91
    ساختار صنعتی کشور جمهوری اسلامی ایران به حدی از خودکفایی رسیده است که در بعضی از صنایع علاوه بر پاسخ به نیازهای بازار داخل ، اقداماتی به خارج به عمل آمده است .از طرف دیگر با توجه به اهمیتی که ولت به صادرات غیرنفتی می دهد، برخورد مناسب در سطح بین الملل ، مستلزم شناخت مبانی و تئوری های بازاریابی جهانی است ، به نحوی که صادر کنندگان با ذخیره دانش کافی و کسب عملی تجربیات بازاریابی در سطح جهانی بتوانند به فعالیت برون مرزی بپردازند.
    کاهش تقاضا در بازار داخل ، کم تجربگی صنایع ایرانی در زمینه صادرات ، شناخت تئوری های بازاریابی جهانی و مقایسه آنها با عملکرد و نحوه برخورد صنایع با آنها، امکان استفاده از تئوری ها ، کاربرد داشتن یا نداشتن تئوری ها در صنعت لاستیک از جمله مطالبی بودند که جهت این تحقیق را مشخص نمودند. بررسی نظر تولیدکنندگان در مورد راهگشایی و پشتیبانی دولت در زمینه صادرات ، میزان حساسیت و نظر مشتریان در مورد کشور مبدا و صادر کننده ( از نظر تولید کنندگان ) و همچنین نحوه
    قیمت گذاری صحیح با توجه به کلیه قوانین و بخشنامه های دولتی و ارائه مدل قیمت گذاری و اجرای آن از دید تولید کنندگان لاستیک ،از دستاوردهای این تحقیق است .
    در تحقیق ، سه طبقه متغیرهای عملیاتی تعریف گردیدند. طبقه اول شامل عوامل آمیخته بازاریابی جهانی یعنی محصول ، قیمت ، کانال های توزیع و سیاست های تشویقی و ترغیبی است. در طبقه دوم ، عوامل مرتبط با محیط داخل شامل نقش دولت در صادرات ، با فعالیت های صادراتی مورد انتظار شرکت ، توجه به سیستم های اطلاعاتی در فرایند عملیات و داشتن برنامه های میان مدت و بلند قرار دارند. طبقه سوم شامل عوامل محیط بیرونی هستند. در این طبقه ، عوامل استراتژیک بازاریابی جهانی شمل موقعیت سازی ،انتخاب بازار، بخش بندی بازار و محیط بین الملل هستند. سپس این سه طبقه با کلیه عوامل آن در یک مدل میانگین صنعت بررسی و نقش هریک ازاین عوامل و مدل در هر طبقه با محاسبات کامپیوتری و استفاده از برنامه های Excelom مشخص گردید. سپس در مدل دیگر ، شرکت های موفق تر و میزان استفاده از عوامل بازاریابی جهانی با توجه به سه طبقه ذکر شده بررسی گردیدند. آنگاه پس از محاسبات آماری و آزمون واریانس یکطرفه و Tukey مدل میانگین بهینه صنعت لاستیک سازی از نظر میزان کاربرد
    تئوری های بازاریابی جهانی تهیه گردید. این مدل نشان می دهد که توجه به عوامل استراتژیک بازاریابی جهانی و داشتن برنامه های میان مدت و بلند مدت از اهمیت زیادی برخوردار است . علاوه بر مطالب فوق ، باتوجه به اینکه برای دریافت اطلاعات معتبرتر عملا در مسند صادراتی یکی از شرکت های لاستیک سازی قرار گرفت ، تعدادی پیشنهاد تجربی برای استفاده صنعتگران و دولت نیز ارائه گردید.
    در تحقیق مشخص شد که تئوری های بازاریابی ، کاربرد داشته و استفاده می شوند ولی میزان استفاده از آنها را می توان با انجام آموزش ها و استفاده از پرسنل متخصص افزایش داد. شرکت ها کلا معتقد هستند که با شرایط فعلی ،صادرات مقرون به صرفه نیست . میزان توجه به فرایند عملیات و سیستم های عملیاتی نیز می تواند بیشتر گردد و از ابزارهای نوین بهتر می توان استفاده کرد . دو یافته اصلی این تحقیق نیز یکی مدل استراتژیک قیمت گذاری و دیگری مدل بهیمه کاربرد تئوری هاست.
  • رضا شباهنگ، هاشم نیکومرام صفحات 93-103
    صورت گردش وجوه نقد ، اطلاعات مفیدی را درباره آن دسته از فعالیت ها که ورود و خروج وجه نقد را به تصویر می کشند ، در اختیار قرار می دهد . براساس سودمندی ها و اهدافی که گزارشگری این صورت مالی را ضروری ساخته اند ، انتظار می رود که اطلاعات مندرج در آن ، بر برخی تصمیمات و عملکردهای مالی موثر واقع شود و این دسته تصمیم گیری ها و عملکردها ، بازتابی از اطلاعات صورت گردش وجوه نقد را به همراه داشته باشند و با اطلاعات مذکور رابطه ای معنادار برقرار سازند .
    بر مبنای آنچه ذکر شد ، پژوهش حاضر به مطالعه و ارزیابی ارتباط میان وجوه نقد عملیاتی با تصمیمات و عملکردهای مالی و ثار این اطلاعات بر شکل گیری آنها پرداخته است . برای این کار، شرکت های صنایع غذتیی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان جامعه آماری مورد مطالعه انتخاب شده اند ..
|
  • Pages 1-14
    This dissertation is to answer how effectiveness comes from the communication between leadership styles and organizational culture. In this research , first the researcher tests the western models to explain the relationship between these two variables. One of the first questions proposed was whethen the western model has the ability to determine the relationship between the two variables. If the answer is negative, what model can be the explositions for the relationship?
    Reports and statistics show that the results of the governing bodies in government organizations don’t have high-level efficiency. Day by day, as the people expect ions of the administrators become more and more, the complaints from the governing bodies increase. Economic violations, work inefficiencies, responsibility avoidance, and other insufficiencies responsibility avoidance and other insufficiencies of the public administration influenced the researcher to evaluate the components of the organizational culture and the usual styles of leadership.
    Examinations of forty-eight departments and public administrations show that there is a significant relationship between four organizational cultures and leadership styles but this... .
  • M. Jamshidi Pages 19-40
    Measuring the faculty workload as an instrument to find out the real standara workload through scientific indicators.The main objective of this research is to manage the faculty activities according to their prophecy and professional career which have not been under remarkable consideration.
    Based on the factor analysis out of the seven factors under inspection, a single one concluded based on the following categorization:Personal and professional growth 0/759 , counseling and academic services inside and outside the university as well as the society’s expectations 0/356, Research 0/736, Job Enrichment 0/460, Teaching and training 0/820, Managerial, Administrative, and official activities 0/644, Innovation and prospective research showed 0/844 of growth.
    The average of each agent according to Friedman Test was resulted as follows:Relationship is not strong and it is not easy to explain.Finally , by using the delfa style, new components were found for the domestic culture, and they were named political culture. By another method examining the leadership styles used by the managers in the governing bodies , new components were found and were named the covering style.
    Political culture is a collection of symbols, beliefs, experiences , and atlitudes in a valued administration that includes elements such as using values as a tool, ambiguous orienting, having connestions, short-time goal orienting , and a self decision marking atmosphere.
    Covering style is a collection of deeds and actions that managers use to achieve individual and group benefits, that includes element such as power relations trends, political bargaining , constitute satisfaction. Ingroup orienting , intuitional analysis of problems.
    Keywords: Power culture, Role culture, Support culture, Achievement culture, political culture, Traditional style, Human resource style, Communication style, Net working style, Covering style, Productivity. Efficiency, Collaboration, innovation, Survival
  • R. Shabahag Pages 41-51
    ˜یÏå [English]
    Globalization of economy and changes in the world markets in decade of 1990 enhanced the role of management accounting in strategic management process. With the aid of management accounting concepts and techniques, the competitive edge of the manufacturing firms was improved to a large extent. In this article, the major functions and responsibilities of management accounting is described, relationship of this discipline with managerial economics is discussed and finally its role in the organizations are:Activity Based Costing (ABC)
    Activity Based management (ABM)
    Activity Based Budgeting (ABB)
    Just in time Production (JIT)
    Total Quality Management (TQM)
    Theory of Constraints (TOC)
    Benchmarketing
    The Balanced Scorecard
    Reengineering
    In The Last part of the article, the above mentioned concepts, approaches and techniques and their application for achieving strategic goals of the organizations via planning and control are discussed. In the control process, techniques such as balanced scorecards is also described.
    Innovation and prospect of the research 5/10, Teachinhing and Training and Training 4/80, Job Enrichment 4/34, personal and professional Growth 4/15. Research 3/43, Managerial and Administrative 3/22, Counseling and scientific services inside and outside the university and meeting the society’s expectations 2/96.
    The tests results proved the significance and priority of the criteria and workload parameters.
    The proposed model by the research conclusion is an interactional model based on the duties of the faculty which is purposed to find out the validity and reliability of the model.
    Keywords: Workload, Faculty members, Higher Education, Model
  • A.H. Ebrahimi, M. Zaribaf Pages 53-91
    Tire industry in is ecountring an internal competitive market, so they need to incease their efforts in international markets. It seems that these efforts should be directed by the knowledge of global marketing theories.
    In this research the application level of marketing theories in tire industry is measured,and by offering a model with three categories of marketing elements. The optimum usage of marketing theories for increasing the export performance is suggested.Of cource the model is firest describing the present usage of theories in industry, then another model for illustrating the application of marketing elements in more successful companies and finally the optimum model will be presented.
    Also by evaluating the pricing theories a new model is constructed and then by this research is ched which shows the importance of manager’s authorities and internal market condition in export pricing. This model is called strategic pricing model .This in tire industry is tested and accepted.Since the researcher actively was involved in exporting during the research, there are some executive offers based on the experience , which could be useful for all exporters.
    The researcher is honored to appreciate all professors and colleagues that were helping in providing this research.
  • R. Shbahang, H. Nikoumaram Pages 93-103